Tinnitus therapie

12
weken

Dagelijks 90 min.
inspanningsfase

Tinnitus therapie - Icon ear

Dagelijks 30 min.
ontspanningsfase

Tinnitus

Tinnitus is simpel gezegd het horen van geluid in het hoofd, in één of beide oren. Omdat het geluid intern is, is het niet te horen door anderen. De geluiden kunnen variëren van een piep, suis en ruis tot bij sommigen een melodie.

Behandelingen

De eerste stap die gezet dient te worden bij het ervaren van deze geluiden is het opzoeken van een huisarts of KNO-arts. Wanneer bevestigd wordt of er aan de tinnitus een medische oorzaak ten grondslag ligt, zijn er meerdere behandelingen mogelijk. Denk hierbij aan relaxtherapieeën, een cursus ‘controle over tinnitus’ of fysiotherapie. Wij van Annemiek’s Hoorstudio hebben voorkeur voor de SEIYO Tinnitus Therapie.

SEIYO Tinnitus Therapie

Deze hoogstaande tinnitus therapie maakt gebruik van twee TWINS therapie toestellen, die u thuis dient te gebruiken. Samen met onze deskundige medewerkers stelt u deze toestellen in en traint u thuis gedurende 12 weken dagelijks 2 uur.

De tinnitus therapie start pas na een intake. Pas wanneer wij een goede kans van slagen zien, zullen wij u in detail uitleggen wat wij voor u kunnen beteken.

Meer informatie

Mocht u geïnteresseerd zijn in de SEIYO Tinnitus Therapie, dan willen wij u hier graag meer informatie over geven.

Bel of mail naar Annemiek of Erwin

info@anhd.nl

De Veentjes 5
7001 DL Doetinchem
0314-360560

Lawick van Pabststraat 209
6814 HG Arnhem
026-3511612

Wat is tinnitus

Tinnitus is simpel gezegd het horen van geluid in het hoofd, in één of beide oren. De medische term is ‘tinnitus aurium’, wat Latijn is voor ‘gerinkel in de oren’.

Het geluid wat mensen met tinnitus horen is intern, en dus niet te horen door anderen. De vaak irriterende geluiden die mensen met tinnitus ervaren zijn persoonsgebonden, deze kunnen dus voor iedereen anders zijn. De geluiden zijn ook divers: het kan gaan om een piep, suis, ruis of bij sommigen een melodie of zangkoor gerelateerd geluid.

We spreken van twee soorten tinnitus:

 • Objectieve tinnitus: de vorm die door anderen waargenomen kan worden, bijvoorbeeld door een KNO arts.
 • Subjectieve tinnitus: de vorm van tinnitus die alleen door de persoon zelf waargenomen wordt.

Oorzaken

In Nederland hebben naar schatting 6 miljoen mensen last van oorsuizen, van wie 1 miljoen zodanig dat ze hulp zoekt. De één kan het een plaats geven in het leven, de ander heeft er dusdanig last van waardoor het niet meer te hanteren is.

Er zijn vele oorzaken waar tinnitus door kan ontstaan:

– Gehoorschade (ouderdom, lawaai trauma)
– Geneesmiddelen
– Hersenletsel
– Een probleem met de Eustachiusbuis
– Ziekte van Ménière
– Hartziekten
– Nierziekten
– Een prop oorsmeer
– Goedaardig tumor van de gehoorzenuw
– Afwijking aan gebit, kaak of aan eerste en tweede halswervel
– Bloedvaten in het hoofd
– Bloeddruk
– Erfelijke ziekten zoals multiple sclerose

Zoals u hierboven kunt lezen, kunnen er vele oorzaken ten grondslag liggen aan het ontstaan van tinnitus. De meest voorkomende oorzaak is gehoorschade. De huidige kennis wijst uit dat wanneer de hersens niet gestimuleerd worden door geluid, ze fantoomgeluiden gaat maken. Deze fantoomgeluiden veroorzaken tinnitus.

Stappenplan Tinnitus

Op het moment dat u last krijgt van een piep, ruis of ander geluid, is vaak de eerste reactie: wat kan ik eraan doen? Sommige mensen zullen u vertellen dat u het geluid ‘gewoon moet negeren’, maar wij snappen dat dit niet haalbaar is. Daarom adviseren wij u om de volgende stappen te ondernemen wanneer tinnitus optreedt:

1. Ga naar de huisarts
2. Maak een afspraak bij de KNO-arts
3. Bezoek een audiologisch centrum

Deze disciplines zullen uitsluiten of er een medische oorzaak ten grondslag ligt. Wanneer is vastgesteld dat het gaat om een medische oorzaak die opgelost kan worden, bestaan de volgende tinnitus therapieën:

 • Relaxtherapieën: bijvoorbeeld ademhalingstherapie
 • Cursus ‘controle over tinnitus’: van bijvoorbeeld de GGD of particuliere behandelaars
 • Medicijnen tegen oorsuizen: uw arts kan u hierover informeren en adviseren
 • Tinnitus retraining therapie (TRT)
 • Fysiotherapie: gespecialiseerd in tinnitus
 • SEIYO tinnitus therapie

Er zijn vele opties om tinnitus te behandelen. Wij adviseren u om uzelf goed te informeren en uit te zoeken wat bij u past en wat u prettig vindt.

Behandelmethodes

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Wij geven u een kleine opsomming van mogelijke behandelwijzen die bij de verschillende vormen van tinnitus een oplossing kunnen bieden.

De tinnitus ademhalingstherapie

Deze behandeling ontstond in 1995. Psychotherapeute Maria Holl ontwikkelde de tinnitus ademhalingstherapie door oefeningen uit Oosterse en Westerse ontspanningstechnieken en kinesiologische therapiemethoden (bewegingsleer) te combineren. Alle oefeningen liggen in relatie met het gehoor. Meer weten over Tinnitus Adem Therapie? Klik dan hier.
(Bron: http://www.tinnitusademtherapie.nl/over-tinnitus-adem-therapie/)

Counseling en therapie

Oorsuizen kunnen verlicht worden door middel van counseling en verschillende vormen van tinnitus therapie. Bij deze sessies wordt de tinnitus beheersbaar gemaakt waar dit nodig is. Dit is de zogeheten cursus ‘controle over tinnitus’. In deze cursus wordt gekeken naar uw persoonlijke beleving van het oorsuizen en wordt meegenomen of gedachten, overtuigingen en gedrag eventuele aanpassing behoeven. Ook krijgen slaapproblemen en spanningsregulatie aandacht.

Tinnitus retraining therapie (TRT)

De tinnitus retraining therapie is gericht op acceptatie van tinnitus en het ‘normaal maken’ ervan. Meer informatie kunt u vinden op http://www.tinnitus.org/.

Manuele therapie

Ook fysiotherapie, speciaal gericht op tinnitus, kan de tinnitus helpen verminderen. Wij van Annemiek’s Hoorstudio hebben goede ervaringen met Peter Schouten. Peter is werkzaam bij Fysiotherapie Stok in Ulft en helpt u graag.

SEIYO tinnitus therapie

Deze hoogstaande therapie maakt gebruik van twee TWINS therapie toestellen, die u thuis dient te gebruiken. Samen met onze deskundige medewerkers stelt u deze toestellen in en traint u thuis gedurende 12 weken dagelijks 2 uur.

De therapie start pas na een intake. Pas wanneer wij een goede kans van slagen zien, zullen wij u in detail uitleggen wat wij voor u kunnen beteken.

Het is verstandig om uzelf te verschaffen van voldoende informatie, zodat u weet wat bij u past en wat u fijn vindt.

“Op zoek naar verlichting voor de piepende geluiden in uw oren? Wij komen graag in contact met u.”

Waarom Annemiek’s Hoorstudio?

 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Gekwalificeerd audicien
 • Gespecialiseerd in SEIYO therapie
 • Hoge kwaliteit en service
 • Passend hoor advies
Tinnitus therapie - Annemiek
Tinnitus therapie - Erwin

Invulformulier