Tinnitus therapie

12
weken

Dagelijks 90 min.
inspanningsfase

Tinnitus therapie - Icon ear

Dagelijks 30 min.
ontspanningsfase

Tinnitus

Tinnitus is simpel gezegd het horen van geluid in het hoofd. Dit geluid kan gehoord worden in één of beide oren. Omdat er sprake is van een zogenaamd intern geluid, is het voor anderen niet mogelijk om dit geluid te horen. Het soort geluid dat men hoort, kan zeer variëren: de geluiden kunnen variëren van een piep, suis of ruis. Sommigen ervaren zelfs een melodie.

Behandelingen

De eerste stap die gezet dient te worden bij het ervaren van deze geluiden is het opzoeken van een KNO-arts of huisarts. Wanneer bevestigd wordt dat een medische oorzaak ten grondslag ligt aan de tinnitus, zijn er meerdere tinnitus therapieën mogelijk. Denk hierbij aan relaxtherapieeën, een cursus ‘controle over tinnitus’ of fysiotherapie. Wij van Annemiek’s Hoorstudio geven de voorkeur aan de Tinnitus Therapie.

Tinnitus Therapie

Deze hoogstaande tinnitus therapie maakt gebruik van twee therapie toestellen, die u thuis dient te gebruiken. Samen met onze deskundige medewerkers stelt u deze toestellen in en traint u thuis gedurende 12 weken dagelijks 2 uur.

De tinnitus therapie start pas na een intake in ons filiaal in Doetinchem of Arnhem. We zullen u in detail uitleggen wat wij voor u kunnen betekenen, wanneer wij een goede kans van slagen zien.

Meer informatie

Mocht u geïnteresseerd zijn in de Tinnitus Therapie, dan willen wij u hier graag meer informatie over geven.

Bel of mail naar Annemiek of Erwin

info@anhd.nl

De Veentjes 5
7001 DL Doetinchem
0314-360560

Bakenbergseweg 72
6814 HG Arnhem
026-3511612

Wat is tinnitus

Tinnitus is simpel gezegd het horen van geluid in het hoofd, in één of beide oren. De medische term is ‘tinnitus aurium’, wat Latijn is voor ‘gerinkel in de oren’.

Het geluid wat mensen met tinnitus horen is intern, en daarmee onhoorbaar voor anderen. De vaak irriterende geluiden die mensen met tinnitus ervaren zijn persoonsgebonden, deze kunnen dus voor ieder persoon anders zijn. De geluiden zijn ook divers: het kan gaan om een piep, suis, ruis of bij sommigen een melodie of een geluid gerelateerd aan een zangkoor.

We spreken van twee soorten tinnitus:

 • Objectieve tinnitus: de vorm die door anderen waargenomen kan worden, bijvoorbeeld door een KNO arts.
 • Subjectieve tinnitus: de vorm van tinnitus die alleen door de persoon zelf waargenomen wordt.

Oorzaken

In Nederland hebben naar schatting maar liefst 6 miljoen mensen last van oorsuizen. Eén miljoen van hen heeft dusdanig last van oorsuizen, dat zij hulp zoeken. De één kan het een plaats geven in het leven, de ander heeft er zo veel last van dat het niet meer te hanteren is.

Er zijn vele oorzaken waar tinnitus door kan ontstaan:

– Gehoorschade (ouderdom, lawaai trauma)
– Geneesmiddelen
– Hersenletsel
– Een probleem met de Eustachiusbuis
– Ziekte van Ménière
– Hartziekten
– Nierziekten
– Een prop oorsmeer
– Goedaardig tumor van de gehoorzenuw
– Afwijking aan gebit, kaak of aan eerste en tweede halswervel
– Bloedvaten in het hoofd
– Bloeddruk
– Erfelijke ziekten zoals multiple sclerose

Zoals u hierboven kunt lezen, kunnen er vele oorzaken ten grondslag liggen aan het ontstaan van tinnitus. De meest voorkomende oorzaak is gehoorschade. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer de hersens niet gestimuleerd worden door geluid, ze fantoomgeluiden gaat maken. Deze fantoomgeluiden veroorzaken tinnitus.

Stappenplan Tinnitus

Op het moment dat u last krijgt van een piep, ruis of ander geluid, is vaak de eerste reactie: “wat kan ik eraan doen?” Sommige mensen zullen u vertellen dat u het geluid ‘gewoon moet negeren’. Wij begrijpen dat dit voor u niet te doen is. Daarom adviseren wij u om de volgende stappen te ondernemen wanneer tinnitus optreedt:

1. Ga naar de huisarts
2. Maak een afspraak bij de KNO-arts
3. Bezoek een audiologisch centrum

Deze disciplines zullen uitsluiten of er een medische oorzaak ten grondslag ligt aan de symptomen. Wanneer is vastgesteld dat het gaat om een medische oorzaak die opgelost kan worden, bestaan de volgende tinnitus therapieën:

 • Relaxtherapieën: bijvoorbeeld ademhalingstherapie
 • Cursus ‘controle over tinnitus’: van bijvoorbeeld de GGD of particuliere behandelaars
 • Medicijnen tegen oorsuizen: uw arts kan u hierover informeren en adviseren
 • Tinnitus retraining therapie (TRT)
 • Fysiotherapie: gespecialiseerd in tinnitus
 • Tinnitus therapie

Er zijn vele opties om tinnitus te behandelen. Wij adviseren u om uzelf goed te informeren en uit te zoeken welke tinnitus therapie bij u past en wat u prettig vindt.

Behandelmethodes

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Zo zijn er ook vele tinnitus therapieën waaruit u kunt kiezen. Wij geven u een kleine opsomming van mogelijke tinnitus therapieën die bij de verschillende vormen van tinnitus een oplossing kunnen bieden.

De tinnitus ademhalingstherapie

Deze tinnitus behandeling ontstond in 1995. Psychotherapeute Maria Holl ontwikkelde de tinnitus ademhalingstherapie door oefeningen uit Oosterse en Westerse ontspanningstechnieken en kinesiologische therapiemethoden (bewegingsleer) te combineren. Alle oefeningen liggen in relatie met het gehoor. Meer weten over Tinnitus Adem Therapie? Klik dan hier.
(Bron: http://www.tinnitusademtherapie.nl/over-tinnitus-adem-therapie/)

Counseling en therapie

Oorsuizen kunnen verlicht worden door middel van counseling en verschillende vormen van tinnitus therapie. Bij deze sessies wordt de tinnitus beheersbaar gemaakt waar dit nodig is. Dit is de zogeheten cursus ‘controle over tinnitus’. In deze cursus wordt gekeken naar uw persoonlijke beleving van het oorsuizen en wordt meegenomen of gedachten, overtuigingen en gedrag eventuele aanpassing behoeven. Ook krijgen slaapproblemen en spanningsregulatie aandacht.

Tinnitus retraining therapie (TRT)

De tinnitus retraining therapie is gericht op acceptatie van tinnitus en het ‘normaal maken’ ervan. Meer informatie kunt u vinden op http://www.tinnitus.org/.

Manuele therapie

Fysiotherapie die speciaal gericht is op tinnitus, kan de tinnitus ook helpen verminderen. Wij van Annemiek’s Hoorstudio hebben goede ervaringen met fysiotherapeut Peter Schouten. Peter is werkzaam bij Fysiotherapie Stok in Ulft en helpt u graag.

Tinnitus therapie

Deze hoogstaande therapie maakt gebruik van twee therapie toestellen, die u thuis dient te gebruiken. Samen met onze deskundige medewerkers stelt u deze toestellen in en traint u thuis dagelijks 2 uur gedurende 12 weken.

Pas na een intake wordt de therapie gestart. Wanneer wij een goede kans van slagen zien, zullen wij u in detail uitleggen wat wij voor u kunnen beteken.

Het is verstandig om uzelf te verschaffen van voldoende informatie, zodat u weet wat bij u past en wat u fijn vindt.

“Op zoek naar verlichting voor de piepende geluiden in uw oren? Wij komen graag in contact met u.”

Waarom Annemiek’s Hoorstudio?

 • Meer dan 30 jaar ervaring
 • Gekwalificeerd audicien
 • Gespecialiseerd in tinnitus therapie
 • Hoge kwaliteit en service
 • Passend hoor advies
Tinnitus therapie - Annemiek
Tinnitus therapie - Erwin

Invulformulier