Hoorprobleem

Hoorproblemen

Hoorproblemen komen bij jong en oud voor.

In Nederland zijn er bijna 1,6 miljoen mensen met hoorprobleemen. Ongeveer één op de vijf mensen in de leeftijdsgroep van 40 tot 60 jaar krijgt te maken met gehoorverlies. Verder blijkt uit onderzoek dat hoorproblemen bij jongeren toenemen. Meer dan de helft van alle personen met gehoorverlies valt in de categorie jongeren.

Een groot deel van de slechthorenden is zich niet bewust van het feit dat ze gehoorverlies of een hoorprobleem hebben. Hoorproblemen en gehoorverlies kunnen verschillende oorzaken hebben:

  • Slechthorendheid door ouderdom
  • Gehoorschade door lawaai
  • Erfelijke factoren
  • Ziektes; zoals Meniere of Sydroom van Usher
  • Ongelukken met hoofdverwondingen

Annemiek’s Hoorstudio geeft u graag advies over de mogelijke oplossingen of hulpmiddelen voor alle soorten hoorproblemen. Graag besteden wij hier extra aandacht aan. De twee oorzaken van gehoorverlies en hoorproblemen die het meeste voorkomen: slechthorendheid door ouderdom en gehoorschade door lawaai.

Slechthorendheid door ouderdom is op dit moment de grootste oorzaak voor hoorproblemen in Nederland. Feitelijk ontstaat slechthorendheid door ouderdom door het verslijten van de trilharen in het oor. Hoge tonen worden het eerste te aangetast. Dit valt vaak op, wanneer u in een groter gezelschap probeert een gesprek te volgen. Door het omgevingsgeluid blijkt dat u mensen minder goed kunt verstaan dan vroeger. Ook merkt u dat u de televisie vaak wat harder zet om het televisieprogramma te horen. Wanneer de oren slechter gaan functioneren, klinken de woorden voor u minder duidelijk. Slechthorendheid door ouderdom zorgt ervoor dat u delen van gesprekken mist, maar ook geluiden zoals het fluiten van vogels of bijvoorbeeld de deurbel. Het dragen van een hoortoestel is vaak de juiste oplossing voor slechthorendheid door ouderdom.

Misschien ervaart u het missen van deze geluiden niet als een probleem? Of ziet u op tegen het dragen van een hoortoestel? Annemiek’s Hoorstudio wil u graag laten ervaren wat een hulpmiddel zoals een gehoorapparaat voor u kan doen.

Onze locaties

Vind hier waar wij ons bevinden.

Annemiek‘s Hoorstudio Arnhem
Bakenbergseweg 72
6814 HG Arnhem
026-3511612
Annemiek’s Hoorstudio Doetinchem
de Veentjes 5
7001 DL Doetinchem
0314-360560 Afspraak maken
AH_0039

Coobs, 76

Omdat ik goed naar Annemiek’s Hoorstudio heb geluisterd, kan ik nu weer beter horen!

Gehoorschade door lawaai

Wij voorkomen liever gehoorschaden.

De een na grootste oorzaak van hoorproblemen is gehoorschade door lawaai. Slechthorendheid door lawaai is een groeiend probleem. Zeker onder jongeren nemen de hoorproblemen toe door het gebruik van MP3-spelers en het bezoeken van grote feesten of concerten zonder gehoorbescherming.

Harde geluiden en lawaai zorgen ervoor dat de trilharen in het binnenoor kapot gaan. Het gevolg van kapotte trilharen is dat de klanken van de woorden niet duidelijk meer doorkomen en dat hoge tonen minder goed hoorbaar zijn. Door het gebruik van een hoortoestel kunnen hoge tonen versterkt worden, waardoor de verstaanbaarheid wordt verhoogd.

Gehoorschade door lawaai kan voorkomen worden door het gebruik van gehoorbescherming. Het voorkomen van hoorproblemen door lawaai is van belang, omdat op dit moment de medische wereld kapotte trilharen niet kan terugbrengen in de oude staat. Wanneer de trilharen kapot zijn kan het dragen van een hoortoestel een oplossing zijn. Echter: het dragen van een hoortoestel kan het hoorprobleem niet geheel oplossen, maar de klachten wel aanzienlijk verkleinen.

Annemiek’s Hoorstudio geeft graag advies over gehoorbescherming. Natuurlijk behoort ook het afnemen van een kosteloze hoortest of een adviesgesprek over een mogelijk hoorprobleem tot de mogelijkheden.

AH_0220